Koorstlippen


Koorstlippen

Last van een koortslip? Hoe herkent u een koortslip? Tijdens een koortslip ontstaan kleine, vochthoudende blaasjes op de lip. Na enige tijd gaan deze blaasjes open. Er ontstaat wondkorstjes en kloofjes. Ook de neus, wangen, kin en de schouders of dijbeen kan dergelijke blaasjes vertonen. Het wassen van de handen na in contact komen met de blaasjes is belangrijk om verdere besmetting te ontlopen.

Meer weten over koortslippen?

Wat is een koortslip, wat kun je er tegen doen en is het besmettelijk? Sinds kort geeft koortslippen.info (koortslip) antwoorden op vragen over koortslippen.

Herpes simplex

Hoe ontstaat een koortslip? Een koortslip wordt veroorzaakt door het Herpes simplexvirus. Het virus is een zeer besmettelijk virus dat via knuffelen en kussen verspreidt. Het eerste contact vindt dikwijls plaats in kindertijd. Vanaf dan wordt het wordt meegedragen en komt soms tot uiting. Het kan zich voordoen bij schraal weer, vriesweer, felle zon of verminderde weerstand. Vaak wordt het virus actief bij ziektes De infectie die opgelopen wordt, geneest, maar het virus verdwijnt nooit uit uw lijf. Het herpesvirus kan steeds opnieuw een koortslip veroorzaken.

Behandeling van de koortslip

Een koortslipis niet te genezen wanneer deze eenmaal in het lichaam zit. De duur van de feitelijke koortslip kan wel worden ingekort en de irritatie kan worden verzacht door middel van crèmes en lipsticks. Belangrijk is wel dat het middel uitsluitend op de blaasjes zelf gebruikt wordt, en niet teveel eromheen. Door het uitsmeren kan de besmetting namelijk uitbreiden. Wanneer de blaasjes zijn ingedroogd, kunnen deze ter bescherming worden ingesmeerd met lippenbalsem, vaseline of zinkolie.

Wat zijn de symptomen van een koortslip?

De symptomen van een koortslip is plaatselijke jeuk en branderigheid van de huid. Hierna ontstaan er kleine blaasjes op de lippen of rond de mond. De blaasjes veranderen na een tijdje in korstjes. Zodra er korstjes ontstaan, is de koortslip voorbij en is het niet meer besmettelijk. In de regel is de koortslip na ongeveer 10 tot 15 dagen genezen, maar hij keert nog wel regelmatig terug.